Den iranske revolusjon

Den iranske revolusjonen skjedde i 1979, etter mange år med misnøye med regime. Siden 1941 hadde Iran blitt styrt av Muhammed Reza Sjah, et autoritært kongedømme. Inntrykket vesten vanligvis har av den iranske revolusjonen er at det var et kulturelt og religiøst opprør, men revolusjonen liknet andre revolusjoner på mange måter.

Som i de fleste andre revolusjoner, gjorde befolkningen opprør på grunn av en generell misnøye med regimet. Sjahen hadde innført en rekke reformer, som ofte går under betegnelsen «den hvite revolusjon». Disse reformene handlet om å modernisere og industrialisere, og på den måten vestliggjøre landet. Industrialiseringen intensiverte landbruket, slik at mange bønder ble tvunget til å flytte til fattigdom i byene. Det skapte også en ny arbeiderklasse, som protesterte mot dårlige arbeidsvilkår. Tradisjonelt hadde økonomien i Iran basert seg på bazarier (tradisjonelle kjøpmenn), som nå opplevde å miste jobbene sine de også. Selv om Iran opplevde stor industriell vekst under Sjah- regimet ble ikke rikdommen distribuert godt, og landet var preget av korrupsjon. Videre ga Sjahen presteskapet mindre innflytelse, og avskaffet islamske lover, som for eksempel seperasjon av kjønn. Sjahen hadde i utgangspunktet planer om å demokratisere landet, men på grunn av mye motstand allerede fra begynnelsen av, ble han nødt til å slå hardt ned på opposisjonelle krefter, og styret ble dermed svært autoritært. Likevel vokste ulike politiske grupper fram, som også ønsket endring. Til sammen gjorde alt dette her at befolkningen gjorde opprør.

Opprøret ble ledet av Ayatollah Ruholllah Kohmeini. Kohmeini fristet innbyggerne med en bedre organisert økonomi blant annet, noe som var attraktivt for borgerne etter at mellomrommet mellom de fattige og rike økte. Han ønsket også å gå tilbake til tradisjonelle religiøse verdier. Revolusjonen var planlagt tatt i betraktning at de hadde vært misfornøyd med regimet i lengre tid. De spredte informasjon blant annet ved å lage kassetter som ble sendt rundt i landet. Dette kom av at det ikke var ytringsfrihet på denne tiden.

Fra 1978 begynte befolkningen å protestere kraftigere. Etter hvert ble det så vanskelig å ha kontroll på landet at sjahen valgte å flykte fra landet. Da kom Khomeini inn og holdt en folkeavstemning om landet skulle være en islamsk stat. Befolkningen stemte ja, og Khomeini ble utnevnt til leder. Etter dette har Iran blitt styrt av sharialover.

Den iranske revolusjonen oppførte seg som de fleste andre revolusjoner ved kaoset som oppsto etterpå. Dette var også noe som skjedde i Iran, som gjorde det enkelt for Khomeini å samle folket under en religion. Dette hadde befolkningen også allerede til felles. I tillegg fantes det ingen etablerte partier, ettersom sjahen hadde forbudt dette. Presteskapet var også de eneste som før revolusjonen hadde en viss ytringsfrihet.

 

Kilder

http://www.globalis.no/Land/Iran

https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/34236/Salimi-Master.pdf?sequence=2

BBC In Pictures: The Iranian Revolution

2 kommentarer om “Den iranske revolusjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s